Ποιο πρότυπο για τα ζευγάρια του σήμερα;
"Εξαρχής της κτίσης, ο Θεός αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε. Εξαιτίας αυτού, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο σε μία σάρκα". Μάρκος 10:6-7.
Κι όμως, με το γάμο αναζητούμε όλα να γίνουν μαγικά, με μιας, χωρίς να καταβάλλει κανείς το ελάχιστο κόστος. Ζητάμε να ευτυχίσουμε χωρίς την παραμικρή προσπάθεια, κούραση, παραίτηση, προσφορά. Δύσκολες λέξεις... αλλά αν καλοσκεφτούμε, μ' αυτές τις προϋποθέσεις εξασφαλίζεται τελικά η αγάπη και η ευτυχία που αναζητούμε για τους εαυτούς μας αλλά που απρόθυμα δίνουμε στους άλλους. Η αγάπη μας είναι συχνά υπολογιστική και ανοίγει το χέρι της με όρους, ζυγίζοντας κέρδη και απώλειες. Είναι αστείο, αλλά περιμένει πραγματικά κανείς να ευτυχίσει μέσα σ' ένα μπρα ντε φερ που ο στόχος της κάθε πλευράς είναι πώς θα νικήσει και θα υποτάξει τον αντίπαλο;
"Εξαρχής της κτίσης, ο Θεός αρσενικό και θηλυκό τούς δημιούργησε. Εξαιτίας αυτού, ο άνθρωπος θα αφήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα είναι οι δύο σε μία σάρκα". Μάρκος 10:6-7.
Ακούμε συχνά κάποιες ελκυστικές απόψεις όπως οι ακόλουθες, που ανήκουν σ' ένα μοντέρνο φιλόσοφο: "Περάσαμε από τη μια υπερβολή στην άλλη. Πρώτη υπερβολή, το μονογαμικό ζευγάρι, πιστό, που συμβιώνει κάτω από την ίδια στέγη, τεκνοποιεί, φτιάχνει οικογένεια για ολόκληρη τη ζωή: δυνατή κατασκευή... Δεύτερη υπερβολή, η επιθυμία να ξεκινήσει κανείς από το τέλος, ν' αποκτήσει τα πάντα και αμέσως μάλιστα, χωρίς να χτίσει απολύτως τίποτα. Και έπειτα, η κονιορτοποίηση, η διάλυση της όλης ιστορίας με την πρώτη δυσκολία: χλιαρή κατασκευή". Κατανοούμε ότι ο συγγραφέας υπονοεί και αναζητά την ύπαρξη ενός τρίτου ίσως μοντέλου. Ποιο είναι αυτό άραγε και ποιες οι δυνατότητές του;
Διαβάζοντας τη Βίβλο, ανακαλύπτουμε ότι το πρότυπο που έφτιαξε ο Θεός για την ένωση ενός άντρα και μιας γυναίκας εμπίπτει στο πρώτο μοντέλο που ο φιλόσοφος-συγγραφέας αποκάλεσε υπερβολή. "Υπερβολή" αποκαλείται ο γνήσιος θεσμός του γάμου που ο Δημιουργός του ανθρώπινου όντος συνέλαβε από αγάπη και με σκοπό την ευτυχία και την ολοκλήρωση του πλάσματός Του.
Ο γάμος είναι μια εθελούσια ένωση που θεμελιώνεται όχι πάνω σ' ένα στιγμιαίο πάθος αλλά πάνω σε μια γνήσια, υπεύθυνη και δοτική αγάπη που σέβεται τον άλλο και τον φροντίζει, καθώς τον δέχεται όπως ακριβώς είναι. Αποτελεί πάνω απ' όλα μια δέσμευση ενώπιον Θεού και μια υπόσχεση που δίνεται στο αγαπημένο πρόσωπο, την οποία ο καθένας από την πλευρά του επιθυμεί και κοπιάζει επίσης να εκτελέσει. Τίποτα στη ζωή μας δεν γίνεται μαγικά. Τίποτα που να μην έχει την ανάλογη δαπάνη, θυσία, και απώλεια. Το γνωρίζουμε από τα μαθητικά μας χρόνια, το συναντάμε στη δουλειά μας, το διαπιστώνουμε στην κοινωνία μας.

Πώς θα επιτευχθεί λοιπόν ένας χαρούμενος γάμος στον 21ο αιώνα, μέσα σε μια κοινωνία βαθιά υλιστική και κυριευμένη από την έννοια της προσωπικής ελευθερίας και ικανοποίησης με κάθε κόστος; Μόνο εμπιστευόμενοι το Θεό, υπακούοντας στις αρχές Του και έχοντας υπόψη ότι αν θέλουμε να ευτυχίσουμε, πρέπει να ξεπεράσουμε τα κλειστά όρια της ύπαρξής μας. Ας μη φοβηθούμε να δώσουμε απλόχερα στο σύντροφό μας, πάντα με σοφία, απλότητα αλλά και καθοδήγηση Θεού.