" Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ' αυτόν, αυτός που είναι Κύριος του ουρανού και της γης [...] αυτός δίνει σε όλους ζωή και πνοή και τα πάντα ". Πράξεις 17:24-25.

Η πρώτη εκκλησία και οι μεταγενέστεροι χριστιανοί είχαν πολλούς λόγους να είναι στα γόνατα, είτε για προσευχή είτε για ευχαριστία. Οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν άνθρωποι που έβλεπαν τα μεγαλεία του Θεού και γνώριζαν τη δύναμη και την κυριαρχία Του. Οι πόροι τους ήταν τόσο πενιχροί και εξαντλούνταν τόσο γρήγορα, οι καιροί τραγικά δύσκολοι, που έπρεπε συνέχεια να τρέχουν σ' Αυτόν με τα χέρια γεμάτα αιτήματα. Γι' αυτό είχαν πληθώρα απαντήσεων και θαυμάτων.
Εμείς σήμερα ζούμε σε άλλους καιρούς, καιρούς που μας κάνουν νωθρούς και απρόθυμους να αγωνιστούμε στην προσευχή. Καιρούς που μας κάνουν να μην εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που ο Θεός μάς δίνει. Καιρούς που μας αφαιρούν τη χαρά να γνωρίσουμε την κυριαρχική Του δύναμη. Μπορεί και να μάθαμε να σκεφτόμαστε έτσι και να μη φταίμε απόλυτα γι' αυτό.
Παραδείγματα: Η υγεία. Υπάρχει και η ασφάλιση, στην ανάγκη θα τρέξω στο γιατρό και θα βρω τον καλύτερο, αν χρειαστεί. Χρήματα και επιβίωση: τρέχει, έστω, ο όποιος μισθός. Είμαι άσκημη; Το βελτιώνω και αυτό, υπάρχουν χίλιοι τρόποι. Συναντώ κλειστές πόρτες: έχω κάποιες γνωριμίες και θα εκμεταλλευτώ συμμαχίες και δυνατότητες. Δεν μου αρέσει το σπίτι μου, φεύγω και ζω και μόνος μου. Με ενοχλούν και κάτι εκνευριστικοί γείτονες, θα τους μηνύσω. Εξακολουθώ και ρέπω στην αμαρτία, μα, κόσμος είναι αυτός να αντέξω;
Υπέδειξα δεικτικά τα παραπάνω σενάρια όχι γιατί είναι εξ ορισμού καταδικαστέα, αλλά γιατί τείνουν να γίνουν κυρίαρχες αντιδράσεις, που τις υιοθετούμε εύκολα στον ορθολογικό μας ορίζοντα και στη φτωχή πνευματική μας ζωή. Δεν χρειάζεται να "κουραστούμε" για πράγματα που έχουν από μόνα τους τις λύσεις, και, όπως μου θύμισε μια φίλη τα λόγια ενός πιστού ανθρώπου, κάπου μέσα μας υπάρχει η σκέψη: "Κάνε στην άκρη Κύριε. Σ' ευχαριστούμε που είσαι εκεί.... Αχρείαστος να' σαι!"
Τελικά, για ό,τι καταφέρνουμε μόνοι μας- κουτσά στραβά, έστω-, ο Θεός μάς είναι αχρείαστος; Θα κάνουμε την προσευχή μας, δεν λέω! Ωστόσο, εφόσον τα πράγματα λειτουργούν πολύ πιο απλά, γιατί να δαπανηθούμε; Κάπως έτσι εξηγείται ότι έχουμε δει λίγα θαύματα σε απαντήσεις ένθερμων προσευχών που αγκαλιάζουν όλους τους τομείς της ζωής μας. Λίγη προσευχή, λίγα θαύματα. Λίγη επιμονή, λίγες λύσεις. Αφού τα πράγματα μπορεί - κουτσά στραβά, γιατί να το αρνηθούμε;- να λυθούν και αλλιώς! Ας σκεφτούμε ξανά το πρώτο σημαντικό όπλο της προσευχής που γίνεται παρωχημένο. Έπειτα, τα υπόλοιπα ορθολογικά όπλα μας ... Αν και όταν χρειαστούν βέβαια.
( Φωτογραφία: Carmen Haselrig )