"Γιατί φρύαξαν τα έθνη, και οι λαοί μελέτησαν μάταια; Παραστάθηκαν οι βασιλιάδες τής γης, και οι άρχοντες συγκεντρώθηκαν μαζί, ενάντια στον Κύριο, και ενάντια στον Χριστό του ..." Ψαλμός 2: 1-3.

Η εκπομπή αναφερόταν στη ζωή των δώδεκα αποστόλων και πώς αυτή μετασχηματίστηκε κάτω από την επίδραση της χαρισματικής προσωπικότητας του Ιησού. Δεν είναι ανάγκη να πει κανείς πόσο εύστοχα μα και ύπουλα δομημένη ήταν η παρουσίαση. Κάποιες έδρες της ακαδημαϊκής ανθρώπινης σοφίας μίλησαν, και είχαν πράγματι πολλά να πουν οι "ειδήμονες". Αλίμονο, όμως, σ' αυτούς που τους άκουσαν, χωρίς να είναι οι ίδιοι πεπεισμένοι για την αλήθεια του Χριστού.
Έτσι, ένα τμήμα της ακαδημαϊκής αυθεντίας του εξωτερικού προσπάθησε να μας πείσει για την ανθεκτική και προσηλωμένη στάση των αποστόλων που έκανε το "κίνημα του Ιησού" παγκόσμια θρησκεία. Οι δώδεκα απόστολοι και άλλοι μαθητές του Χριστού ελήφθησαν αρχικά ως ανόητοι, που έπεσαν θύματα ομαδικής ή ατομικής παράκρουσης μετά την Ανάσταση του Χριστού. Έπειτα, μετασχηματίστηκαν σε πανέξυπνους ανθρώπους που προσπάθησαν να προσηλυτίσουν όσους περισσότερους μπορούσαν στο "κίνημα".
Πολλά ήταν τα μέσα που επιστράτευσαν. Θα έλεγε κανείς ότι οι δώδεκα και οι υπόλοιποι που ακολούθησαν, όπως ο απόστολος Παύλος, ευφεύραν μια "μεθοδολογία" του χριστιανισμού για να συντονίσουν το όραμα του "κινήματος". Η απειλή της κόλασης και της καταστροφής του κόσμου, οι υπερφυσικές δυνάμεις θεραπείας, τα θαύματα, η πειθώ, οι έξυπνες προσαρμογές σε έθιμα για να προσεγγίζουν τους εθνικούς, όλα ήταν μια συντονισμένη και έξυπνα οργανωμένη προσπάθεια για την επιβίωση του "κινήματος" του Ιησού.
Αυτή η ακαδημαϊκή αυθεντία περιφρόνησε έμμεσα όσους ανθρώπους πίστεψαν στον Χριστό -και εμάς δηλαδή- μειώνοντας την ορθή κρίση μας και την ελεύθερη επιλογή μας. Μας εξέλαβαν όλους σαν ανόητους και αφελείς που πέφταμε ο ένας μετά τον άλλον στην παγίδα των προηγούμενων, οι οποίοι και αυτοί είχαν πέσει στην παγίδα άλλων. Αντίθετα, κάποιοι έξυπνοι, σαν και αυτούς ας πούμε, μπόρεσαν να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα και ξέφυγαν από τα τερτίπια "της σπείρας" του "κινήματος" του Ιησού. Μπράβο τους τους τυχερούς!
Λοιπόν και εγώ σήμερα, λόγω της αφέλειάς μου φυσικά, ανήκω σ' αυτό το "κίνημα" του Ιησού. Γιατί όπως και να το ονομάσουν οι άνθρωποι, όπως και να το ερμηνέψουν, δεν θα μπορέσουν ποτέ να μειώσουν τίποτα από τη σημασία και την αξία του έργου του Χριστού στις καρδιές μας. Το "κίνημα" του Ιησού θα υπάρχει ακόμη και όταν όλη η ανθρώπινη σοφία θα έχει εξαντλήσει ό,τι είχε να πει και θα έχει τελειώσει η βασιλεία της. Αντίθετα, η εκκλησία του Χριστού (γιατί αυτή είναι η σωστή λέξη για το κίνημα) θα υπάρχει αιώνια, και "πύλες Άδη δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της" (Ματθαίος 16:18).