" [...] τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, που έδωσε τον εαυτό του εξαιτίας των αμαρτιών μας, για να μας ελευθερώσει από τον παρόντα πονηρό αιώνα ..." Γαλάτες 1:4.
Ο απόστολος Παύλος κάνει λόγο για τον δικό του "παρόντα πονηρό αιώνα", κάπου δύο χιλιάδες χρόνια πίσω. Κάθε αιώνας για τους ανθρώπους που τον ζούσαν ήταν ένας "παρόν πονηρός αιώνας". Αυτό μπορεί να το πει κάποιος που έχει άλλα κριτήρια και άλλο τρόπο σκέψης και στέκεται λίγο πιο "έξω" από τα πλαίσια και τους τρόπους σκέψης του αιώνα του.
Ξέρουμε λίγο ως πολύ ότι αντλούμε τις ιδέες μας από την κοινωνία στην οποία ζούμε. Αλλιώς σκέπτονταν οι άνθρωποι τη ρωμαϊκή εποχή, αλλιώς τον Μεσαίωνα, αλλιώς εμείς σήμερα. Δεν είναι μόνο ότι παίρνουμε τις ιδέες μας από την κοινωνία που ζούμε, αλλά μαθαίνουμε από την κοινωνία πώς να σκεπτόμαστε για τις ίδιες μας τις ιδέες.
Το χαρακτηριστικό κάθε "πονηρού αιώνα" είναι ότι σκέπτεται, σχεδιάζει και ζει χωρίς Θεό. Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν στόχους, τρέφουν φιλοδοξίες και καλλιεργούν επιθυμίες που είναι σχεδόν πάντα αντίθετες μ' αυτά που ο Θεός θεωρεί σωστά, δίκαια και αγαθά για τον άνθρωπο και τους συνανθρώπους του. Οι άνθρωποι μπορεί να δαπανηθούν και να δαπανήσουν τη ζωή τους για ένα τίποτα, το οποίο, ωστόσο, η κοινωνία το έχει καταξιώσει.
Χάζευα τις προάλλες ένα περιοδικό του οποίου οι μισές σελίδες μάς μιλούσαν για το απίστευτα νεανικό σώμα της Χ, παρά τα χρονάκια της, τους κοιλιακούς της Ψ, παρά τις εγκυμοσύνες της, και το απίστευτο σούπερ όμορφο δίδυμο ΧΨ που είναι νέοι, λαμπεροί, επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι! Σε ένα άλλο περιοδικό έμεινα να κοιτάζω το αντρικό εξώφυλλο με τίτλο: " Η αρετή της αυτοπεποίθησης" και αυθόρμητα αναρωτήθηκα από πότε η αυτοπεποίθηση είναι αληθινά αρετή. Δεν είναι κακό να έχεις νεανικό σώμα, ή να έχεις αυτοπεποίθηση και να είσαι επιτυχημένος. Το θέμα είναι ότι ο έπαινος και η αναγνώριση σταματούν σχεδόν πάντα στο φαίνεσθαι και δύσκολα ασχολούνται με τον εσωτερικό άνθρωπο ή τις αιώνιες αξίες. Η ευτυχία ορίζεται με τα κριτήρια που η κοινωνία θα ορίσει. Οι αξίες μιας επιτυχημένης ζωής ορίζονται με τον τρόπο που η κοινωνία θα μας πει ότι είμαστε επιτυχημένοι: οικογενειακά, επαγγελματικά, προσωπικά.
Τα παραπάνω παραδείγματα είναι μερικοί από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να σκέπτεται μια εποχή, και αυτές οι σκέψεις και οι επιθυμίες να είναι απολύτως "νόμιμες" και "ηθικές". Και στη συνέχεια, εσύ ανοίγεις τη Βίβλο σου, αν είσαι χριστιανός, και καλείσαι να βγεις λίγο "έξω" από τον παρόντα πονηρό αιώνα, που σκέπτεται και ζει χωρίς Θεό, και να σκεφτείς διαφορετικά. Δεν είναι εύκολο όταν σου τριβελίζουν το μυαλό από τόσες μεριές. Αλλά χρειάζεται να το κάνεις και
χρειάζεται να αντισταθείς στον παρόντα πονηρό αιώνα πιστεύοντας τις θεϊκές
αξίες. Διαφορετικά, κινδυνεύεις να
απορροφηθείς ολότελα από αυτόν.