" Και σήμερα ακόμα είμαι δυνατός..." Ιησούς του Ναυή 14:11.

Τι να πει κανείς όταν βλέπει ότι το σώμα του αρχίζει να γερνά; Αλλά και τι να πει κανείς όταν βλέπει εξίσου ότι η ψυχή του αρχίζει να γερνά; Έχετε ακούσει ίσως άτομα να λένε για κούραση, για ψυχική κούραση, για χρόνια κούραση που συνδέεται με απογοήτευση, συσσωρευμένες δυσκολίες και ματαιώσεις. Μπορεί να είναι σχετικά νέοι, αλλά μπορεί να είναι και μεγαλύτεροι άνθρωποι, φορτωμένοι από τον αγώνα της ζωής. Τέλος, μπορεί να είναι και χριστιανοί, ακόμη και εμείς, πιασμένοι στην παγίδα του παρελθόντος, στις θλίψεις του παρόντος και στην έλλειψη ονείρων για το μέλλον.
Με συνεπαίρνει όταν διαβάζω ιστορίες από τη Βίβλο και βλέπω άτομα, όπως ο Μωυσής ή ο Χάλεβ, γεμάτοι με μια νεότητα πνεύματος και ψυχής που είχε τις ρίζες της σ' έναν ζωντανό και πιστό Θεό. Πιστεύω ότι αυτή κρατούσε και το σώμα τους νέο και δυνατό. " Ο Μωυσής ήταν 120 χρόνων, όταν πέθανε· τα μάτια του δεν αμαυρώθηκαν ούτε ελαττώθηκε η δύναμή του " (Δευτερονόμιο 34:7). Σωματική, ψυχική και πνευματική ρώμη για έναν άνθρωπο του Θεού που αντιμετώπισε τόσα πολλά στη ζωή του. Ο ογδόντα πέντε ετών Χάλεβ, ένας από τους 12 κατασκόπους της γης Χαναάν, σαράντα πέντε χρόνια μετά από την απιστία του λαού στην Κάδης -βαρνή, διεκδίκησε το κληρονομικό μερίδιο που ο Θεός τού είχε υποσχεθεί. Η ηλικία δεν τον εμπόδισε. Οι ματαιώσεις και η ταλαιπωρία που πέρασε στην έρημο εξαιτίας των συμπατριωτών του δεν τον πίκραναν. Και τέλος, οι γίγαντες που έπρεπε να πολεμήσει προκειμένου να κατακτήσει τη γη του δεν τον φόβισαν.
" Και σήμερα ακόμα είμαι δυνατός, όπως την ημέρα που με έστειλε ο Μωυσής· όπως ήταν τότε η δύναμή μου, για πόλεμο, και για να βγαίνω και να μπαίνω " (Ιησούς του Ναυή 14:11), είναι τα λόγια του Χάλεβ που κρατούσε μέσα του τόσα χρόνια ζωντανή την ελπίδα στον Θεό για ό,τι Εκείνος του είχε υποσχεθεί. Ο Χάλεβ άφηνε κάθε μέρα πίσω του τη μιζέρια, τη θλίψη και τις απογοητεύσεις της ερήμου και κοιτούσε μπροστά σε ένα διαφορετικό μέλλον.
Χωρίς να αγνοώ τις πιθανότητες αρρώστιας και φθοράς των σωμάτων και των ψυχών μας, θα επιθυμούσα, αν ποτέ ζούσα πολλά χρόνια, να μην είμαι στο τέλος της ζωής μου μια μπουχτισμένη, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη από τη ζωή χριστιανή. Θα ήθελα, με τη χάρη του Θεού, μέσα στα προβλήματα και τις πολλές δυσκολίες της ανθρώπινης ύπαρξης, να μπορώ να λέω: " Και σήμερα ακόμη είμαι δυνατή...". Είναι, άραγε, υπερβολικό να ελπίζει κάποιος σ' ένα τέτοιο μέλλον;