" [...] το γράμμα θανατώνει, ενώ το πνεύμα ζωοποιεί ". Β' Κορινθίους 3:6.

Λυπάμαι που θα κάνω σήμερα κατάχρηση του χρόνου σας τολμώντας μια μεγάλη δημοσίευση, αλλά νομίζω ότι αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να τη διαβάσετε. Εξάλλου, μου είναι αδύνατον να μην το κάνω. Τόσο έχω λυπηθεί και απογοητευτεί από κουβέντες πληγωμένων χριστιανών φίλων μου, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου. Ίσως είσαι και εσύ ένας χριστιανός που βλέπεις ότι υπήρξαν πράγματα στη ζωή σου που πήγαν στραβά, ενώ είχες υπακούσει σ' αυτά που ήθελε ο Θεός. Ζημιώθηκες και ήσουν πεπεισμένος ότι έκανες το θέλημα του Θεού, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ό,τι ακολούθησες κανόνες που κάπου άκουσες να διδάσκονται ή που κάποιοι σου υπέδειξαν ως πνευματικούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ζωή του Χριστού έχει κόστος, γιατί χρειάζεται να διαλέξεις ανάμεσα στην αγάπη σου για τον εαυτό σου και τον Χριστό. Αλλά η χριστιανική ζωή μπορεί να υποστεί τραγικό και ανώφελο κόστος, που κάποιοι πληρώνουν από μια λανθασμένη διδασκαλία σε κάποια ζητήματα, από άτοπες συμβουλές, από θέσεις που είναι σε αφαίρεση από την πραγματικότητα, αλλά και την προσωπικότητα και τις ανάγκες των ανθρώπων. Το λάθος γίνεται όταν κάποιος προσκολλάται σε κανόνες και τύπους και όχι σε αρχές. Και όταν προσκολλάται κανείς σε κανόνες και όχι σε αρχές κινδυνεύει να δυστυχήσει και να κάνει και άλλους δυστυχισμένους.
Η χριστιανική ζωή είναι μια ζωή αιώνιων αρχών και αληθειών εμπνευσμένων από τον Λόγο του Θεού και το Άγιο Πνεύμα, που δεν αλλάζουν μέσα στους αιώνες, αλλά που καλούμαστε να τις ζήσουμε στη δική μας εποχή μας, στο περιβάλλον μας και με γνώμονα όσα χρεώνει στον καθένα μας ο Θεός. Όταν αυτά παραμεριστούν και το πνεύμα γίνει γράμμα, τύπος, λογική, συμβιβασμός, ο κίνδυνος να δυστυχήσουν κάποιοι από κανόνες που τους αναγάγαμε σε σωτηριακές αρχές είναι μεγάλος.
Ακολουθούν απλά παραδείγματα για τη διαφορά αρχών και κανόνων. Η φιλοξενία, η φιλαδέλφια, η μεταδοτικότητα (Εβραίους 13: 2, 16) είναι αρχές της χριστιανικής ζωής. Όμως, το πώς φιλοξενούσαν και έδειχναν την αγάπη τους οι χριστιανοί την Αποστολική εποχή ή τον Μεσαίωνα δεν συμπίπτει με το σήμερα. Η αρχή δεν άλλαξε, οι κανόνες της όμως άλλαξαν. Σήμερα δεν υπηρετούμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν φιλοξενούμε εύκολα αν δεν το έχουμε προγραμματίσει, αν δεν έχουμε ξεμπλέξει με τις προτεραιότητες των παιδιών, αν δεν είμαστε καλά. Ούτε υπηρετούμε χωρίς διάκριση. Κι όμως, μπορώ να έχω καταπιεστεί από κανόνες και να ήμουν ένα λάστιχο στην υπηρεσία των άλλων.
Επίσης, οι πρώτοι μαθητές ήταν πάντα σχεδόν ομοθυμαδόν συγκεντρωμένοι κάπου, περνούσαν πάρα πολλές ώρες μαζί, έψαλλαν και προσεύχονταν στα σπίτια τους. Η ρύθμιση της ζωής ήταν τέτοια που επέτρεπε να γίνονται όλα αυτά. Σήμερα, η αρχή δεν άλλαξε, άλλαξαν οι κανόνες. Πάλι συγκεντρωνόμαστε, πάλι περνάμε ώρες μαζί, ψάλλουμε και προσευχόμαστε, αλλά ο τόπος, η συχνότητα, η διάρκεια και η παρουσία μας είναι τόσο διαφορετικά, ακόμη και μεταξύ μας. Κι όμως, μπορεί να έχω καταπιεστεί από κανόνες για το πόσες φορές και πόσο συχνά θα έπρεπε να ήμουν στην εκκλησία, κι ας είχα βουνά να αντιμετωπίσω για να πάω.
Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι η εξωτερική εμφάνιση που δεν μετρούσε σχεδόν καθόλου στην καθημερινή ζωή των τότε ανθρώπων, παρά μόνο αν σχετιζόσουν με τις εύπορες και ευγενείς τάξεις. Ωστόσο, είχε σημασία η σεμνότητα, κυρίως στις γυναίκες (Α' Τιμόθεο 3:11). Σήμερα, η αρχή δεν άλλαξε, αλλά οι κανόνες άλλαξαν. Η σεμνότητα εξακολουθεί να είναι κεντρική αρχή της χριστιανικής συμπεριφοράς και της ενδυμασίας, στη γυναίκα ιδιαίτερα. Το να αρκεστώ μόνο στη ενδυματολογική σεμνότητα, φορώντας ρούχα που κάνουν τους γύρω μου να αναρωτιούνται γιατί οι χριστιανοί είναι κακόμοιροι, καταθλιπτικοί ή στερημένοι, δημιουργεί σύγχυση που καθόλου δεν βοηθά στο τι σημαίνει χριστιανική σεμνότητα εν γένει. Κι όμως, μπορεί να έχω καταπιεστεί από ενδυματολογικούς κανόνες, που φύλαξαν το εξωτερικό και ξέχασαν να ασχοληθούν με το εσωτερικό των ανθρώπων.
Υπάρχουν κανόνες που θεσπίζουμε και που μπορεί να κάνουν άλλους ανθρώπους να δυστυχήσουν, γιατί επεκτείνονται σε σοβαρότερα ζητήματα, όπως οι σπουδές, η δουλειά, ο γάμος, τα παιδιά. Πολύ σωστά όλα αυτά, έτσι η σημερινή χριστιανική γενιά μπορεί να αναστενάξει ανακουφισμένη για τη δικαίωση που ήρθε, έστω και αργά, για την καταπίεση που είχε υποστεί από τους προγενέστερους. Όμως ας μη θριαμβολογούμε. Να είστε βέβαιοι ότι καμιά εποχή δεν ξεφεύγει από τη μοίρα της, όταν δεν μένει με απλό και ταπεινό τρόπο στις διδασκαλίες του Αγίου Πνεύματος μέσα στους αιώνες. Ακόμη και η σημερινή εποχή, που μοιάζει να αποτινάζει τους λανθασμένους χριστιανικούς κανόνες του παρελθόντος και ελευθερώνεται από τα στείρα δεσμά τους, κινδυνεύει να κάνει τις ζωές των μετέπειτα γενεών περισσότερο δυστυχισμένες, εγκαινιάζοντας τους δικούς της κανόνες που ακυρώνουν ακόμη και τις ίδιες τις χριστιανικές αρχές.