Τα προβλήματα στην εκτέλεση του θελήματος του Θεού στη ζωή μας δεν σχετίζονται με την ελλιπή αποκάλυψη των εντολών και των σχεδίων του Κυρίου. Αυτά που μας εμποδίζουν βρίσκονται μέσα μας ή γύρω μας. Από τη μια πλευρά η ανθρώπινη φύση καθώς και οι άλλοι άνθρωποι γύρω μας, από την άλλη, ο διάβολος που επιβουλεύεται τους ευθείς δρόμους του Θεού, και το αποτέλεσμα είναι το θέλημα του Θεού να καταλήγει συγκεχυμένο και ακατανόητο.
Τρία είναι τα βασικά εμπόδια, ώστε να μην κάνουμε το θέλημα του Θεού: η βιασύνη, ο φόβος και η επιθυμία. Ας δούμε δύο παραδείγματα βιασύνης από τη Βίβλο και ας κρατήσουμε ότι ένας βιαστικός χριστιανός δεν θα μπορέσει να σπαταλήσει πολύ χρόνο ρωτώντας τον Θεό για τα σχέδιά Του. Το να γνωρίσει κάποιος τι θέλει ο Θεός, ποιες επιλογές να κάνει και ποιες ν’ απορρίψει, απαιτεί υπομονή και επιμονή. Η καρδιά χρειάζεται να μάθει να ησυχάζει και να περιμένει τους τρόπους και τους χρόνους του Θεού. Το μυαλό και οι σκέψεις να ποτίζονται από τις αλήθειες της Γραφής. Το πνεύμα να δίνει χρόνο στην προσευχή και στην εκζήτηση του προσώπου Του.
Ίσως κάποιοι δεν καταφέρουν να κάνουν αρκετά, γιατί η εκτέλεση του θελήματος του Θεού απαιτεί ένας είδος πνευματικής πειθαρχίας που μερικοί δεν είναι έτοιμοι υποστούν. Ο βασιλιάς Σαούλ ήξερε ότι έπρεπε να περιμένει τον προφήτη Σαμουήλ να έρθει στα Γάλγαλα σ’ ένα διάστημα 7 ημερών, προκειμένου να του αναγγείλει τι έπρεπε να κάνει. Εντούτοις, όταν είδε ότι ο Σαμουήλ δεν είχε φανεί ούτε την 7η ημέρα, πρόσφερε ολοκαυτώματα από μόνος του, δικαιολογώντας την πράξη του με δικά του επιχειρήματα. Η βιασύνη τού στοίχισε τη στερέωση της βασιλείας του.
Κάποιοι ίσως δείξουν πνευματική πειθαρχία, υπομονή, υπακοή. Όμως, τι γίνεται όταν ο Θεός αργεί πάρα πολύ, ώστε τα ρολόγια μας δεν ταιριάζουν; Τότε, πάλι η βιασύνη μπορεί να κάνει ζημιά. Ανθρωπίνως, δεν φαίνεται βιαστική η σκέψη της Σάρας και η συναίνεση του Αβραάμ που χάρισε στο ηλικιωμένο ζευγάρι τον πολυπόθητο γιο, τον Ισμαήλ, μέσω της Άγαρ. Τα χρόνια είχαν σβήσει όλες τις δυνατότητες και την υπομονή τους. Όμως, η υπόσχεση του Θεού εκκρεμούσε, γιατί όχι, λοιπόν; Ο Ισμαήλ ήταν μια βιαστική κίνηση σύμφωνα με το ρολόι του Θεού, με όλα τα επακόλουθά του. Έπρεπε να είχαν περιμένει κι άλλο, αλλά δεν μπόρεσαν. Γι’ αυτό, όταν έφτασε η ώρα της εκπλήρωσης της υπόσχεσης, δεν ήταν η ελπίδα στο θαύμα που λεγόταν Ισαάκ, αλλά το άπιστο γέλιο μπροστά στο αδύνατο που βγήκε από τα χείλη τους.
Η βιασύνη στοιχίζει αρκετά. Κάποτε διαλύει τα πάντα. Το θέλημα του Θεού έχει τον χρόνο του, είτε μας φαίνεται λίγος είτε πολύς. Μακάρι να το κάνουμε, όχι μόνο να το ξέρουμε.
«Μακάριος ο άνθρωπος, που θα με ακούσει, αγρυπνώντας καθημερινά στις πύλες μου, περιμένοντας στους παραστάτες των θυρών μου· επειδή, όποιος βρει εμένα, θα βρει ζωή· και θα λάβει χάρη από τον Κύριο». Παροιμίες 8:34-35.