Μπορώ να το ομολογήσω και από προσωπική πείρα, ο μόνιμος κατηγορούμενος, που δικάζεται και πρέπει να απολογείται συνεχώς για τα σφάλματά Του (!) και τα σφάλματα και τις αδικίες των άλλων είναι ο Θεός.
Πόσο χρόνο μπορεί να πάρει σε μια ψυχή ώστε να διαχωρίσει την καλοσύνη, την αγαθότητα, την ευθύτητα, τη δικαιοσύνη του Θεού από την πονηριά, την εκμετάλλευση, τη διαφθορά και την ανωμαλία των ανθρώπων. Πολλές φορές ταυτίζουμε τον Θεό και τα έργα Του με τους ανθρώπους του Θεού, αδιάφορους-τυπικούς ή γνήσιους χριστιανούς, καταλογίζοντας στον πρώτο όλα τα λάθη, τις αμαρτίες και τις αποτυχίες των δεύτερων. Λογικά όποιος επαγγέλλεται ότι ανήκει σε κάποιον, ότι αντιπροσωπεύει κάποιον, (εδώ τον Θεό) θα πρέπει να είναι και άξιος πρεσβευτής Του.
Ωστόσο, αυτό συχνά δεν συμβαίνει, όπως δεν συμβαίνει και σε άλλες σφαίρες της ζωής μας. Ο Χριστός είπε στους μαθητές Του: «Είναι αδύνατον να μη έρθουν τα σκάνδαλα· όμως, αλλοίμονο σ' εκείνον, διαμέσου τού οποίου έρχονται. Τον συμφέρει να κρεμάσει μια μυλόπετρα γύρω από τον τράχηλό του, και να ριχτεί στη θάλασσα, παρά να σκανδαλίσει έναν από τούτους τούς μικρούς» (Λουκάς 17:1-2). Γι’ αυτό συναντούμε ψυχές που ζουν χαλαρά πλέον τη ζωή τους μακριά από τον Κύριο, γιατί κουράστηκαν να είναι θύματα άλλων μέσω της ταπεινής υπακοής τους. Βαρέθηκαν να λαμβάνουν υπόψη τους το θέλημα του Θεού και τις εντολές Του και στο τέλος να ζημιώνονται ή να ταλαιπωρούνται, ενώ άλλοι γύρω τους εντρυφούν μια χαρά, συχνά χαλαρά εν Χριστώ, στις ευλογίες του Θεού! Έτσι αναφωνούν: «Και τότε που υπάκουα στον Κύριο, τι κέρδισα;»
Οι άνθρωποι έχουν ευθύνες. Αυτοί είναι πρωτίστως υπόλογοι και όχι ο Θεός, Τον οποίον συνηθίζουμε να κατηγορούμε για τα λάθη άλλων. Ο μονίμως απολογούμενος, γιατί δεν σταμάτησε, δεν μας προφύλαξε, δεν τους κατακεραύνωσε όλους και να ανεβάσει εμάς στο βάθρο, που τόσο Τον αγαπούσαμε και Τον υπακούαμε.