Προς Εμμαούς

06 Αυγούστου 2013

Σε ενοχλεί το κακό;

 "Με την ευλογία των ευθέων υψώνεται πόλη, με το στόμα, όμως των ασεβών, καταστρέφεται". Παροιμίες 11:11

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είπε τα εξής εύστοχα λόγια: "Ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από εκείνους που κάνουν το κακό αλλά από εκείνους που τους βλέπουν χωρίς να κάνουν τίποτα". Τι μεγάλη αλήθεια κρύβει αυτή η σκέψη, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν παίρναμε στα σοβαρά αυτήν την προειδοποίηση! Λυπόμαστε για το κατάντημα της χώρας μας, παραπονιόμαστε για την αδικία και το κακό που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα σχέσεων, μας ενοχλεί όταν θιγόμαστε και  αγανακτούμε. Επαναστατούμε όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, διερωτηθήκαμε όμως ποιο είναι το μερίδιο της συμμετοχής μας σ' αυτό;

Θυμάμαι τα λόγια μιας καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο που έλεγε ότι αρνιόταν τη συλλογική ευθύνη για την παρακμή της χώρας και την κατάντια της. Κατά τη γνώμη της, πλήρωνε το λογαριασμό για ένα πάρτι στο οποίο δεν είχε συμμετάσχει. Ίσως να είχε δίκαιο γιατί δεν βάλαμε όλοι το χέρι μας στην αδικία και την απάτη. Αλλά τι κάναμε και τι κάνουμε ακόμα και σήμερα μπροστά στη διάπραξη του κακού  που γίνεται μπροστά στα μάτια μας;

Μήπως όλοι δεν είμαστε φταίχτες στο σημείο αυτό; Πόσες φορές σιωπώ ή κάνω ότι δεν βλέπω όταν ο άλλος δίπλα μου διαπράττει ανενόχλητα την παρανομία, την πονηριά, την αμαρτία; Είναι γνωστή η ρήση: "Άσε τώρα, εγώ θα βγάλω το φίδι απ΄ την τρύπα; Εφόσον δεν με αφορά και δεν μου πέφτει λόγος, ας κάνει ό,τι θέλει". Και έτσι βολευόμαστε στη γωνιά μας, ήσυχοι και ανενόχλητοι. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι λόγοι που σιωπούμε. Άλλοτε  φοβόμαστε ή αδιαφορούμε. Άλλοτε δεν μας συμφέρει να μιλήσουμε, ενώ συχνά μένουμε αποσβολωμένοι μπροστά στο κακό που κυριαρχεί.

Ο Λόγος του Θεού μάς  δίνει συμβουλές για το πώς ν' αντιδρούμε μπροστά στο κακό. Καταρχάς,  πρέπει να το μισούμε: "αποστρέφεστε το πονηρό, προσκολλάστε στο αγαθό" (Ρωμαίους 12:9). Με λίγα λόγια, το κακό πρέπει να μας ενοχλεί, είτε μέσα μας είτε γύρω μας. Πρέπει να μας προκαλεί απέχθεια, και όχι να μένουμε απαθείς στη θέα του. Αυτό θα μας σπρώξει να αντιδράσουμε όταν το συναντήσουμε και όχι να το δικαιολογήσουμε. Επίσης,  η Γραφή πηγαίνει ακόμη πιο πέρα: "Σε κανέναν μη ανταποδίδετε κακό αντί κακού" (εδ. 17), πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκδικούμαστε όταν κάποιος μας βλάψει αλλά να αντιδρούμε στο κακό με το καλό, προσπερνώντας ό,τι αδικία μάς έγινε : "Μη νικάσαι από το κακό, αλλά νίκα το κακό διαμέσου τού αγαθού" (εδ.21). Ακόμα μας προτρέπει: "μη συγκοινωνείτε στα άκαρπα έργα του σκότους, μάλλον δε και να ελέγχετε" (Εφεσίους 5:11). Εδώ και αν τίθεται θέμα γιατί για να ελέγξουμε κάποιον, οφείλουμε εμείς πρώτα να είμαστε σωστοί και ακέραιοι, διαφορετικά τα λόγια μας πέφτουν στο κενό.

Αν και το κακό βασιλεύει, ας μην αποδεχτούμε αμαχητί την εξουσία του. Μπορούμε με τη δύναμη του Θεού ν' αντιδράσουμε και με τη στάση μας σε λόγια και πράξεις να αναχετίσουμε την επέλασή του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου